Traduceri și traduceri

Traducerile se cunosc de pe vremea lui … Caragiale. Zicea Mița Baston: Nae mă traduce. Mă traduce la sigur. Ca să se apere, a creat încurcăturile din D’ale carnavalului. De mai bine de un secol, publicul de distrează, copios, de acestea.

După alte surse, traducerile s-a inventat în codul penal italian: Traduttore – traditore! Adică, orice traducător este nevoit să trădeze spiritul limbii din care traduce, pentru a îmbrăca textul cu spiritul limbii în care traduce. Eminescu este Eminescu, numai, în limba română. Amintirile din copilărie, ale lui Creangă, nu se pot traduce. Li se poate da, doar, o formă,  echivalentă, oarecum, într-o altă limbă.

Pe internet, au apărut traducerile automate. De oarecare ajutor, uneori, jalnice, de regulă. Iată o mostră:

Acest lucru va spune geniul grec… a se vedea cum sucit această sarcină!
Tradus de Bing

Pentru lucruri serioase, traduceri autorizate, legalizate, mergeți la Academia de traduceri. De exemplu, Academia  are traducători nativi de limba rusă.

Viața de azi, internaționalizarea, ne obligă, mereu, la a traduce dintr-o limbă în alta. La nivel individual, te mai descurci cu mimica, cu gesturile, dar, comerțul ori chestiile juridice te trimit la specialistul care stăpânește bine limbile, din care și în care vrei conversia textului. Astfel, veți dispune de traduceri autorizate și legalizate, în orice limbă doriți.

Îi găsiți, într-o formă amuzantă, și pe facebook.

https://www.facebook.com/video.php?v=508217135966196

Revenind la istorie, să ne amintim de un alt … traducător, din moldovenește în franțuzeazsca proprie: celebrul Guguliță al Nineacăi Chirița! Să ne amintim scena:

CHIRIȚA: Da ian să-i fac eu un examen… Guliță, spune nineacăi, cum se cheamă franțuzește furculița?
GUGULIȚĂ: Furculision.
CHIRIȚA: Frumos… dar friptura?
GUGULIȚĂ: Fripturision.
CHIRIȚA: Prea frumos… dar învârtita?
GUGULIȚĂ: Învârtision.
CHIRIȚA: Bravo… Guliță… bravo, Guliță… (Îl sărută.)

Apoi, vine concluzia: ȘARL (în parte): Gogomanition, va!…

 Sunt sigur că v-am lămurit, că v-am convins. Pentru orice problemă, îl cauți pe cel mai priceput, în materie, ca să beneficiezi de competența lui.

Lasă un comentariu