Cum trebuie să procedaţi

De pe blogul lui vladcelgroaznic, preluat de la Asociaţia Cuţu Cuţu, vă aduc informaţia despre

Cum trebuie sa procedati

PROCEDURA DE RECLAMARE IN CAZUL INCALCARII LEGII DE PROTECTIE A ANIMALELOR, 205/2004, MODIFICATA DE LEGEA 9/2008

In mare, pasii sunt cam acestia:
– Daca vedeti ca cineva face rau unui animal (il abandoneaza intr-o statie, il bate, il tine intr-un lant de 40 cm, il omoara, etc, etc), gasiti un martor, doi si incercati sa retineti faptasul pe loc.
Chemati politia la fata locului (sunand la 112 sau mergand la cea mai apropiata circa de politie), ca sa ia datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date pe care le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului, pe loc.
Faceti o plangere scrisa (nu orala!!!) la Directia Sanitar Veterinara din localitate (in Bucuresti, DSV-ul se afla in curtea Spitalului Ilioara, sector 3, metrou Nicolae Grigorescu), pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. (Nu plecati de acolo fara a primi numarul de inregistrare!!!) In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea. Aceeasi plangere o lasati si circa de politia cea mai apropiata si luati numar de inregistrare.

Observatii:
Daca nu puteti retine faptasul pana vine, incercati sa obtineti date despre el: cum arata, unde sta (il puteti urmari)
Este foarte important sa aveti macar un martor. Rugati-i pe cei din jur sa fie martori pe parcursul anchetei
– Mergeti cu legea in mana la cel mai apropiat sediu de politie si cereti in numele ei sa vina un agent la fata locului. Daca politistii nu vor sa vina pe criteriul ca “noi ne ocupam de oameni, nu de animale”, aratati-le pasajul din lege care specifica ca de implementarea ei raspund obligatoriu politia in colaborare cu D.S.V.-ul. Cei mai multi politisti nu au auzit macar de aceasta lege, asa ca nu va asteptati la bunavointa extrema din partea lor, ci uneori chiar dimpotriva! Datoria lor este sa aplice legea, indiferent de opiniile lor personale!
Cereti neaparat un proces verbal. Riscati ca fara el (e dovada scrisa) politistul “sa piarda pe undeva datele faptasului” considerand, tocmai, ca fapta lui nu este grava (doar daca ar fi facut rau unui om). S-au intamplat cazuri. [In cazul Emilie Herescu, macelareasa de caini de la Boldesti-Scaieni, Prahova, strada Calea Unirii, nr. 2, POLITIA A REFUZAT SA NE INMANEZE ORICE PROCES VERBAL! ACESTA ESTE UN ABUZ CLASIC AL SEFULUI POLITIEI DIN ZONA, SI CARE AR TREBUI SANCTIONAT CU PLANGERE PENALA!]
– Ancheta propriu-zisa se face de catre D.S.V. impreuna cu politia
E bine sa stiti continutul legii chiar dumneavoastra si sa faceti referire in plangere chiar la articolele unde s-ar incadra cazulNici cei de la Directia Sanitar Veterinara nu stiu uneori legea. Desi a aparut in 2004, au fost cazuri cand medicii de la DSV nu stiau de ea, actionand inca in numele Hotararii de guvern 1247/2003!
– Atasati legea la plangerea scrisa si subliniati pe ea, unde s-ar incadra fapta
– Daca nu o puteti obtine din Monitorul Oficial, de pe net sau de pe site-ul nostru, Asoc. “Cutu, cutu” va poate pune la dispozitie aceasta lege. Este bine sa aveti in casa legea.
– In Bucuresti, DSV are sediul in curte cu spitalul Ilioara, sector 3
– Daca aveti cazul unor animale schingiuite (carora li s-a scos un ochi, li s-a rupt o labuta, etc), mergeti la doctor cu acesta ca sa fie investigat si sa primiti o dovada constatatoare din partea acestuia.
Daca aveti un cadavru de animal presupus otravit, trebuie sa il duceti imediat la examinare medicala, de unde primiti un certificat medical unde se specifica de catre medic cauza decesului.
Nu depuneti originalele documentelor (de ex, dupa expertiza medicala) ci atasati copii ale acestora.
– Amenzile pe care le pot primi cei care fac rau animalelor sunt uriase, unele dintre ele. Mai nou, se face si inchisoare intre 1-3 ani. De exemplu, gratie acestei proceduri, a fost amendat un individ care, cand se imbata, arunca cu pisica in poarta.
Nu lasati faptele josnice nepedepsite. Nu va ascundeti identitatea de aceste persoane, caci altfel vor continua sa faca rau: de ex sa arunce puii fatati pe la ghene si-n in piete ori la coltul blocului si dumneavoastra sa fiti nevoiti sa luati in casa cate 7 pui si sa-i hraniti, sa-i duceti la doctor, facandu-va viata UN IAD!

Nu vă fie milă de cei cărora nu le e milă de noi!

Mulţumesc, Vladule: nu eşti chiar aşa de groaznic pe cum te lauzi!

2 gânduri despre „Cum trebuie să procedaţi

  1. E foarte bun un astfel de rezumat, pentru că cei mai mulţi bipezi habar n-au de lege!
    La noi în cartier (de case), aproape toţi bipezii au câte un prieten dintre noi. Cu toate acestea însă, acum câteva luni s-au semnalat câteva cazuri de pisici otrăvite. Dar bipezii au făcut o faptă bună: l-au descoperit pe făptaş şi l-au dat pe mâna poliţiei, care se pare că şi-a făcut treaba la modul cel mai serios!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s