Băcălău’ la mişto

Băcălău se numea bacalaureatul în limbajul liceenilor de pe vremea mea, când s-a revenit de la „examenul de maturitate” la tradiţionalul bacalaureat. Era un nume de alint, o prescurtare, pentru că nu-ţi permiteai să faci mişto de ceva serios. Liceul nu era obligatoriu. Nu treceai prin liceu ca gâsca prin apă, fără să te ude un dram de glagoare în plus în tărtăcuţă. Astăzi … e democraţie, ce plm?! şi dulcea limbă română a fost înlocuită cu limba de bovine a facebook-ului ori messenger-ului. Cultura, idem!

Sesiunea din toamna a examenului de Bacalaureat a adus noi recorduri: cei mai multi elevi chiulangii, cei mai multi elevi prinsi copiind, dar si cele mai multe greseli gramaticale, anunta realitatea.net
Dor nam, ca nu stiu cei aia, dar cand ma doare ceva multi prieteni e prezenti la mine, sa majute cu ce pot fiecare. astia da prieteni fara chestii de dor„.
Un alt liceean a fost vizibil suparat pe Nichita Stanescu. „Nu stiu ce a gandit Nichita Stanescu, in vremea lui de demult, dar azi nimeni n-are chef de dor si de prezenta, omul vrea sa traiasca dupa capul lui, in bine sau in rau„.
La ultimul subiect, nuvela „Moara cu noroc” elevii si-au incercat norocul. „Carciumarul Ghita crestea niste porci si Samadaul inalt, rau si cu ochii verzui, alti porci. Cand s-au intalnit, s-au incaierat porcii si barbatii eroi s-au lovit si el pana au cazut lati langa hanul cu noroc„.
Iar genului epic in viziunea unui elev de a XII-a este cam asa. „Trasaturile genului epic sunt: blonda, 90-60-90, ochi albastri„. Frumos gen epic! Sau „Moara cu noroc incepe intr-o zi cand Mara si-a deschis moara”.

Viitor de aur ţara noastră are! Aurul se referă la cerceii de tinichea din urechi, nas şi … minte!

4 gânduri despre „Băcălău’ la mişto

  1. Am o mare curiozitate: oare cum s-au pregătit elevii pentru acest eveniment, a doua sesiune a bacalaureatului ? După experienţa primei sesiuni, ar fi trebuit să înveţe ca nebunii… gen !

    Off topic. Blogul meu “Noua abordare a lecturii” a primit căsuţă nouă, hăinuţe noi şi un nume nou. Te invit cu drag la inaugurare, pe http://zinnaida.ro/ , la Zinnaida’s ART Club ! Dacă-ţi place, te rog schimbă sau adaugă în blogroll. Mulţumesc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s