Eseu introductiv – Eroii din basme
După ce v-am arătat adevărata faţă a personajelor aşa-zis pozitive din desenele animate, vom demonta astăzi încă un mit, şi anume că Făt-Frumos este personajul pozitiv din basmele româneşti, iar Zmeul un ticălos fără pereche. În fapt, aşa cum vom vedea imediat, lucrurile stau exact pe dos.
Pentru asta, să facem mai întâi un mic profil psihologic al celor mai importante personaje din basmele româneşti.
Împăratul
E un moş senil şi complet incompetent. Singurul merit că a ajuns împărat e că a fost primul născut. Nu e în stare să aibă grijă de fii-sa, prin urmare mă întreb cum mama dracului ar putea avea grijă de ditai împărăţia. Nevastă-sa lipseşte din peisaj, e subînţeles moartă şi l-a lăsat cu trei fete care sigur nu-s ale lui, fiindcă moşul are vreo 70 de ani şi aia mică în jur de şaişpe. Deşi e înconjurat de viziri, dregători, sfătuitori, când e să ia vreo decizie … îţi vine să-l iei la palme: primul individ care-i aduce fata înapoi o primeşte de nevastă şi mai ia şi jumătate de împărăţie. Strămoşul său, cel care a întemeiat dinastia, se răsuceşte în mormânt.
Fata cea mare şi fata cea mijlocie
Sunt nişte strâmbăciuni nasoale, plate şi complexate, care-şi urăsc sora mai mică pentru că e mignonă, are fund, ţâţe, e în centrul atenţiei şi e aia răpita, ba se mai şi mărită înaintea lor. Sunt atât de jenante că nici un zmeu nu le vrea.
Fata cea mică
E aia răsfăţata, bunăciunea învăţată să i se facă toate poftele. Mai e şi curvă de mică. Nici nu vreau să vorbesc mai mult despre ea, că mă enervez.
Făt Frumos (Fefe, nu Pepe!)
De obicei, e unu’ căruia nu i-a plăcut cartea: ori prinţ, ori vreun coate-goale. Frumuşel şi efeminat, metrosexual nativ. Ar fi stat să frece menta în continuare şi să se ia la trântă prin iarbă cu oile, cu fraţii lui sau cu flăcăii satului, da’ vrea să dea lovitura. Şi, când boul de împărat dă sfoară-n ţară cu fiică-sa şi tronul premiu, normal că se prezintă primul. Habar n-are cum arată fata împăratului, dar nici nu-l interesează prea mult, de fapt, el vrea împărăţia. Şi oricum ştie de la tovarăşi că de obicei e răpită bucata familiei, nu cârjele ălelante două.
Calul
E singurul personaj pozitiv din toată povestea care merită apreciere. Înainte de episodul cu jăratec zace slab, bubos şi răpciugos în grajd, ceea ce arată încă o dată că împăratul e un idiot – nu aşa te porţi cu o asemenea comoară. Calul e cel care îi face strategia lui Făt-Frumos, în vorbe puţine şi concise. Nu zice prea multe pentru că probabil îi e jenă să intre-n vorbă cu un oportunist analfabet. În sufletul lui, îşi doreşte să fie în echipa Zmeului.
Mama Zmeilor
Este exact opusul împăratul. În primul rând, la ea e sigur că e mama zmeilor. Apoi, a făcut trei băieţi care e fiecare la casa lui, nu două plângăcioase şi-o curvă care stau pe capul lui, ca împăratul. Şi ia hotărâri bune şi de una singură, n-are nevoie de o armată de viziri, dregători, sfătuitori, etc.
* între bare de basm: DNA este Direcţia Naţională Anticorupţie?
– va urma –
Haios trăznit, ce eşti! Cum le găseşti?
# Mariana: Multumesc pentru compliment. Le caut, unele, le primesc de la prieteni, altele!
Fain începe. Aştept episodul următor. Sper că nu ai chiar 2.754!
# Florina: Sunt doar trei!
Faină poveste 😀
# zoltybogata: Stai pe-aproape: urmeaza inca doua episoade!
Politically correct!…
# Ioan: Yes, Sir!
Eh, pe ici pe colo, se mai gasesc si adevaruri prin povesti: ca de exemplu replica unui anume cal catre al sau Fat-Frumos din dotare: „daca ai la fel de destept pe cat esti de viteaz, te-ai uita inainte si ai vedea la cale de 5 poste cum vine marea cea mare iesita din matca…”
# Diana Coman: La cât de ocoşă eşti, nu poci zâce numa’: mişto-i bazmu’! Vai, de ăla ce-l îmbrobodeşti!
Nu mă mir, că şi io-s din neam de Coman. Io-s nepotu’ lu’ Zamfira Coman din Lancrăm. De n-o ştii, nu mă mir, că, s-o dus amu vreo treizeci de ani. Cred că pe tărâmul cu basme!
Ah, eu mi-s din bunici din Valea Anii, dar pe acolo mai toti erau veniti am inteles mai demult de peste munti… Dusi si ei pe cel taram cu basme…
# Diana Coman: Să fie, oare, Valea Anilor, din Mehedinţi?
Şi eu sunt o combinaţie: pe lângă bunica din Lancrăm, am mai avut un bunic gorjean cu rădăcini sârbeşti, o bunică de prin Tăşnad-ul Careilor, …