Sfatul medicului: moare

Farmacia din casa: Varza murata

Noi, romanii, consumam varza murata mai mult iarna, de sarbatori, pentru sarmale, ca salata pe langa o friptura mai grasa sau calita, cu ceva afumatura.
Varza murata este un aliment, dar, si un medicament minune, despre care se spune ca in Evul Mediu ar fi salvat mii de vieti.
Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se stie ca varza murata este un foarte bun antianemic, diuretic si revitalizant.
Varza murata este bogata in vitamina C, chiar mai bogata decat varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea sistemului imunitar al organismului.
Este singurul aliment, de natura vegetala, in care se gaseste vitamina B12 din belsug dar si minerale ca magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
Datorita continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si impiedica pierderile de memorie.
Studiile cercetatorilor arata ca varza murata este un inhibator al cancerului. In timpul fermentatiei, produce o substanta numita isotiocianat care previne raspandirea cancerului in organism.
S-a dovedit de asemenea, ca este un leac impotriva gripei aviare.
Varza murata alina durerile de stomac si ii ajuta pe cei care au probleme cu constipatia, contribuind la reglarea digestiei.
Pentru ca are fier in compozitie, varza murata este recomandata celor care sufera de anemie, dar, si persoanelor care au stari depresive.
Deoarece contine putine calorii – 20 de calorii la suta de grame – poate fi consumata cu incredere in curele de slabire deoarece inlesneste arderea grasimilor.
Pe langa faptul ca in organism actioneaza exact ca o perie aspra la curatarea si eliminarea toxinelor, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.
Moarea – zeama de varza acra – se recomanda pentru detoxifierea organismului, mai ales dupa sarbatori, cate doua, trei pahare in fiecare zi.
Si ca sa incheiem intr-o nota optimista dar si cu indemnul de a nu ignora butoiul cu varza murata, chiar daca nu miroase prea placut, se spune ca …

Undeva, intr-un spital, era un bolnav de cancer, caruia medicul de salon nu-i mai dadea zile multe.
La vizita zilnica nici nu se mai oprea la patul lui. Dadea a lehamite din mana, spunand „moare!” si trecea mai departe.
Cunoscand verdictul medicului, familia a venit si l-a luat, ca sa moara acasa. Mai mult din obisnuinta, dar, si ca incurajare, medicul i-a recomandat sa vina la control peste 6 luni, desi, stia ca va muri.
Dar, surpriza! Exact la 6 luni, medicul se trezeste in cabinet cu cel pe care deja il credea mort. L-a intrebat ce a facut de inca mai este in viata si arata asa de bine, la care fostul muribund raspunde:
– Pai, v-am urmat sfatul!
– Ce sfat? – întrebă medicul, intrigat.
– De cate ori treceati pe langa patul meu, spuneati „moare” si de-aceea, eu, acasa, am baut doua butoaie de moare.

Notă: varza de mai sus a fost pritocită în biroul mobil, staţionat temporar, la o cafea, la Cofetăria „Savarina” Turda. Doamna Doctor, nu am mâncat nici o prăjitură (deşi, sunt foarte grozav de delicioase!), iar, pliculeţul cu zahăr l-am pus în buzunarul raniţei, nu în cafea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s