Pozne cu Artimetică

S-a mărit TVA – taxa pe viaţa amărâtă! cu 5 puncte procentuale (nicidecum cu 5 procente!): de la 19 la 24 la sută.

Deci, la preţul produsului (la care se adăuga 19%, devenind 1,19 prin raport cu preţul iniţial), acum, se adăuga 24%, devenind 1,24 prin raport cu preţul iniţial. Raportând cele două preţuri finale, preţul nou, cel cu TVA-ul mărit, ar trebui să fie cu 4,2% mai mare.

Unii comercianţi, chiar aşa au făcut: au pus un afiş, conform căruia preţurile de la raft se calculează cu un spor de 4,2% la plata la caseria magazinului.

Concret: până acum, cumpăram pâine multicereale de la unul din magazinele Roland cu preţul de 2,10 lei bucata.

Astăzi, preţul nou, afişat, este de 2,22 lei. Ce rotund, dom’le!

Am cumpărat două pâini, am plătit 10 lei, şi am primit rest 5,55 lei. Ce rotund, dom’le! Am întrebat vânzătoarea dacă mi-a dat bine restul şi am primit un răspuns năucitor: „V-am dat chiar mai mult!” şi îmi arată moneda de 5 bani „dată în plus”! Am cerut să refacă calculele şi am mai primit, ca bonus, o întrebare şi mai năucitoare: „Vreţi să vă dau un ban?”. Mi l-a dat. Dar, nu a uitat să repete poezia care îi place ei cel mai mult: „V-am dat chiar mai mult!” şi îmi arată iarăşi moneda de 5 bani „dată în plus”!

Deci, artimetic vorbind: 5,51 (restul primit fără bonusul de 5 bani!) + 4,44 (preţul celor două pâini) + un bonus de 5 bani, din măririmia vânzătoarei dau exact 10 lei! Artimetică, te halesc!

Acum, să verificăm noul preţ: 2,10 plus 4,2% dau exact, pe degete ori pe calculator, fix: 2,1882. Prin rotunjire, vine exact 2,22 lei!?, preţul afişat de magazinul Roland, model de corectitudine şi de mărIRIMIE a patronului şi a vânzătoarei. Că nu puteau rotunji la 2.20 lei, pentru că se scumpeşte şi benzina pentru tancurile MIR!

Dacă-mi veţi spune româneşte, fie „ce ai cu vânzătoarea?”, v-aş răspunde: „Nimic, aşa cum ea nu are nimic cu aritmetica!”, fie „ce faci caz pentru un ban sau trei bani?”, v-aş răspunde: „Fac caz doar de minciuna şi erorile păguboase pentru mine!”, …

Aici, am fost fentat numai cu un ban. Peste drum mi se pune barieră la plata cu cardul. Dincolo … la caserie se bagă „domnul” în sufletul meu sau „doamna” intră peste rând şi, oricât m-aş întinde peste ea, nu mai ajung până la POS ca să-mi tastez PIN-ul! Dar, sar amândoi ca arşi că „mă leg de ei”! Că suntem civilizaţia cojilor de seminţe, ce p…ozna mea!

Dacă mă certaţi că am pozat eticheta cu preţul din magazin, sunteţi în urmă cu … politica: deja am încasat o îmbrânceală, astăzi, pentru că am pozat cum se sparge bordura şi dalele montate nu de mult timp!

După cum vedeţi în filmuleţ, el a venit lângă microbuzul unde eram, deci, nu avea cum să se plângă că l-am deranjat (cum nu l-au deranjat nici ceilalţi pietoni ori maşini care au trecut prin apropiere!). Tragându-mi aparatul din calea copitei animalului, am oprit filmarea. Deci, scuze că nu puteţi auzi şi vedea mai mult din comportamentul lui de şefuluţel!

6 gânduri despre „Pozne cu Artimetică

 1. de asta te miri?????????…………..eu raman siderata cand vad cum Presedintele nostru, cearta si umileste oameni care au ramas fara nimic in urma apelor………..uita ca noi l/am pus acolo unde este si noi il putem da jos…e suficient sa adunam semnaturi ……….ca de fapt ne reprezinta………daca presedintele tuturor romanilor are un comportament agresiv cu omul batut de necaz ce te miri tu de un sefulet caruia i/ai deranjat shmenul……asta/i tara pe care ne/o dorim?????????

  • # Tamara: Nu mă mai mir de mult timp deja!
   Ce mi-e vânzătoarea care ciordeşte un ban, ce mi-e premierul care-mi ciordeşte 15% din ajutorul de şomaj, … Sunt din aceeaşi gaşcă de nesimţiţi!
   Nu ştiu dacă Geoană ar fi fost mai bun, dar, MI-E RUŞINE CĂ L-AM VOTAT PE ĂSTA!

 2. l/ai votat sau nu e presedintele nostru…….indiferent cine vine…este o societate pervertita, in care nu se respecta nimic!

 3. Cred ca exagerezi; la urma urmei adaosul comercial a fiecarui magazin e variabil, asa ca poti sa consideri ca acea diferenta la pretul painii reprezinta o usoara majorare a adaosului comercial.

  • # Bogdan Epureanu: 1. Acum, nu era vorba despre adaosul comercial, ci, de mărirea preţului din cauza TVA-ului mărit, cu care prilej mai strecori şi un mic spor la adaosul comercial.
   2. Adevărata problemă este … artimetica vânzătoarei!
   3. Lehamitea faţă de nenorocitul de client care nu dă banii şi tace, este ceva prea banal ca să mai discutăm! Ba, vrea rest corect, ba, pretinde ca punga în care se află pâinea să nu fie spartă, ba, vrea două pâini şi nu mai avem decât una, ba, mai face şi garagaţe când pâinea de un tip este pe raft în dreptul altei etichete, … În loc să pună banii pe tejghea şi să înghită ce capătă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s