Răzbunarea cea mai cruntă …

Răzbunarea cea mai cruntă este când duşmanul tău e silit să recunoscă că eşti bun şi el e rău” – este un citat din Răzvan şi Vidra, opera lui Haşdeu, despre care aminteam astăzi într-o discuţie, fără să intuiesc faptul că voi avea o ilustrare în realitatea zilei.

Este o manieră de a te răzbuna pe un duşman, pe care am adoptat-o de foarte mult timp.

Nu ai nici un merit dacă unui ticălos îi demonstrezi că tu eşti mai mare ticălos decât este el. Nu reuşeşti, astfel, decât să-i dovedeşti că … el este mai de treabă decât tine.

Nu sunt nici adeptul obrazului celălalt. Eu sunt mai rău: când cineva se screme să-mi dovedească răutatea, îl ucid. La figurat, evident. (Maistru poate fi mândru că mai răspund, câteodată, şi … cadavrelor!).

Zilele trecute, scriam despre unul care … şi îl lăudam pentru atitudinea actuală. Astăzi, când îşi vede de treabă, îl admir pentru ce face. Nu este necesar să fiu de-acord cu el, cu ce face, cu modul în care face. Dar, mă bucur că a renunţat la vechea atitudine, care nu-i făcea onoare, absolut deloc.

Întâlnindu-ne, astăzi, pe teren, am fost şocat să-l aud spunându-mi: „Ai dreptate în ce ai scris!„. Pentru că îmi face plăcere, am tradus aceste cuvinte prin „scuze pentru prostiile de altă-dată” şi le-am acceptat ca atare.

Să fie vraja lui Eminescu?

Nu contează. Important este că sunt mai bogat: am un duşman mai puţin! Deci, am toate motivele să fiu mult mai fericit de cum era azi dimineaţă! Tare aş vrea să nu mă fi înşelat în percepţia întâmplărilor din Ziua Naţională a Poeziei. Să vedem ce urmează!

Să vedem – a zis şi orbul. El nu a mai văzut. Sper să fiu mai norocos decât el!

Notă: citatul exact este: „Răzbunarea cea mai crudă este când duşmanul tău / E silit a recunoaşte că eşti bun şi dânsu-i rău!…„. Deci, reţinusem bine sensul textului, chiar dacă nu exact cuvintele. Trăiască internetul!

8 gânduri despre „Răzbunarea cea mai cruntă …

 1. Ulise spune-i lui Zamfir că-l ştiam un om înţelept şi mă bucur că a dat dovadă de asta.Mai spune-i că răzbunarea-i…rea
  O fi într-adevăr vraja luceafărului?! Îmi place forma prezentării.

 2. citate,citate si iar citate dar cum ramane cu suferinta ta,cu ceea ce simti,pur si simplu doare,si te simti cel mai prost ,cel mai neputincios om de pe pamint in fata ciinelui tau care se zbate intre viata si moarte si tu nu poti sa faci nimic sa-i alini durerea,de ce ,de ce ,doar pentru ca acum cred ca exista pe lumea asta oameni fara inima,nu a avut ce sa-mi faca direct mie sau poate nu a avut curajul si asa mi-a otravit ciinele pentru ca stiia ca la-m iubit enorm de mult,un rrotwailer atit de frumos ,de credincios care nu a facut si nici nu ar fii facut rau la nimeni,nu ma-m razbunat niciodata pe nimeni desi poate as fii putut sa o fac dar acum asa cum am mai spus pur si simplu doare ,pentru asta nu pot sa ,,intorc si celalt obraz,,

  • # any: În faţa durerii tale, cuvintele, citatele, … nu au nici o valoare. Te înţeleg pentru că şi eu mi-am dus câinele în braţe, scâncind la fiecare mişcare de durere, … Dar, astăzi, ţopăie fericit!
   Nu-ţi sugerez să întorci celălalt obraz, dar, nici să te răzbuni! Ignoră, dacă nu poţi ierta! Când cineva mă supără, „îl ucid” şi consider că nu mai există. Nu-l scuip pentru că nu merită să-mi prăd scuipatul pe el! Nu-l urăsc pentru că ura cheltuieşte energie pe care o pot utiliza pentru scopuri pozitive!
   Am avut ticălos pe care l-am aşteptat nouă ani. Când a venit să mă roage ceva (pentru fiul lui!) am spus: da! Când s-a mirat, i-am explicat că nu dau în fiu pentru porcăriile pe care mi le face tata. Sunt sigur că ar fi preferat să-i trag două şuturi în cur, în curtea intreprinderii!

 3. e greu,am stiut dintodeauna ca viata e grea si rea si avea sa ne dea lovituri care la unmomendat stai si te gindesti,,nu e prea mult,,,,si in momentul de fata stau si ma gindesc la cine ar fi putut sa faca asa ceva si la ce as fii putut eu sa-i fac si de ce nu a avut curajul sa-mi spuna-n fata sau sa-mi faca mie rau direct…….in mintea mea de om de rind il consider un om las si fara de inima,altfel nu stiu ce sa-mi mai spun ca sa ma consolez si sa trec mai departe.

 4. va multumesc pentru incurajari si ma bucur din tot sufletul ca ,ciinele tau traieste si e fericit .al meu nu mai e ,decit in inima noastra si amintirile frumoase care sunt singurile care au ramas in urma lui.E bine sa vezi ca mai sunt oameni cu inima si sa crezi ca nu toti sunt la fel,desi eu mi-am pierdut increderea in oameni

  • # any: Sunt multe animale cu inimă de Om, aşa cum sunt şi oameni cu inimă câinioasă. Trebuie, doar, să-i depistez şi să te apropii de ei ori să-i ocoleşti, după caz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s