Ce-i aia, globalizare?

Globalizare e când chinezul mănâncă mămăligă şi noi orez, când japonezul se plimbă-ntr-un Trabant şi eu dorm pe tatami. Când Rrrromică mănca lebede în Viena … era aperitivul globalizării!

Pentru globalizare se întâlnesc monştrii popoarelor, pardon: preşedinţii!, la picioarele Micii Sirene. Se înfrăţesc satele şi oraşele din diferite ţări, ca să se poată plimba primarii pe gratis.

Şi … se întâlneşte Moş Crăciun cu Moş Gerilă.

Infratire. La Moscova a avut loc o intalnire neasteptata. Mos Craciun din Norvegia (Julenissen) s-a dus sa-l viziteze pe Mos Gerila (Ded Moroz). Cei doi batranei au stat indelung de vorba, facand probabil schimb de experienta, dupa care s-au plimbat pe strazile capitalei ruse, unde au fost asaltati de curiosi. (D.A.) – ne spune D.A. (dreptate şi adevăr?) de la Cancan.

Cum nu ştiţi care e unul şi care e celălalt? Observaţi: Moş Gerilă are băţ, Moş Crăciun are sacul … gol (că-i criză!).

Pe vremuri, în alte vremuri, îi deosebeam după diplomă: Moş Gerilă o avea de la „Ştefan Gheorghiu”, Moş Crăciun de la Teologie de la Sibiu! De-aceea, am postat o imagine veselă (poate, prea veselă!) a lui Moş Crăciun, iar, pentru Moş Gerilă, am postat imaginea unei lumânări aprinse, ca să-şi amintească cei care au fost copii acum 25 – 30 de ani, cum îl aşteptau de Moşu’ respectiv (trist, poate, prea trist!).

Dacă acum s-au întâlnit norvegianul cu rusul, la următoarea întâlnire, vor veni şi americanul Santa Claus, Baba Chaghaloo din Afganistan, Vader Kersfees din Africa de Sud, Babadimri’ din Albania, Gaghant Baba din Armenia, Deda Mraz din Bosnia şi Herţegovina, Papai Noel din Brazilia, bulgarul Dyado Koleda, Viejo Pascuero din Chile şi danezul Julemanden, ca să dea mâna cu egipteanul Papa Noël şi cu Joulupukki din  Finlandaî. Vor mai fi prezenţi, intrând tot pe horn?, şi Père Noël din Franţa, Weihnachtsmann din Germania, Άyos Vasílis din Grecia, ca şi Baba Noel din Iran. Gaşca de moşi va fi întregită de Daidí na Nollaig din Irlanda, Babbo Natale din Italia, Kalėdų Senelis din Lituania, San Niklaw din Malta. Nu va lipsi nici conservatorul (sau laburistul?) Father Christmas din Marea Britanie. Şi, nici polonezul Święty Mikołaj sau portughezul Pai Natal, nu vor lipsi. Din Serbia vine Deda Mraz (vărul bosniacului!), din Spania Papá Noel, din Suedia Jultomten, din  Turcia Noel Baba şi vine şi Mikulás -ul ungurilor.

Mamăăăăăă, ce de treabă va avea poliţia, dacă află rrrrromii noştri de o întâlnire cu atâţia împărţitori de daruri!

2 gânduri despre „Ce-i aia, globalizare?

    • # Daurel: Nici eu nu ştiam, da’, Zamfir are uneori acces de tuse, alteori acces la internet, şi mai are şi un butonel, mic de tot, pe care scrie Search.
      Să vedem, când mi-or ceti unguroaicele blogu’ … ce-oi păţi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s